top of page
Search
  • Writer's pictureCristian Udrescu

Provocarile implementarii unui ERP modern

Odata cu cresterea tranzactiilor online si nevoia de a fi mai eficienti, solutiile ERP devin din ce in ce mai interesante pentru antreprenori.

Un ERP permite unei organizatii sa concentreze si sa sincronizeze toate procesele de business. Ajuta in acelasi timp la castigarea unui avantaj competitiv prin salvarea resurselor (timp, bani, oameni, etc) si prin adresarea eficienta a tuturor acestor procese de business intr-o piata in continua schimbare,


Sunt totusi cateva provocari pe care trebuie sa le luam in considerare inainte de implementarea unui ERP


Furnizorii de ERP

In acest mediu competitiv, selectia solutiei ERP potrivite este necesara pentru a ne atinge obiectivele de eficenta si productivitate. Numai pe piata solutiilor ERP din Romania, sunt peste 50 de ERP-uri active. Pentru a alege solutia ERP potrivita, companiile trebuie sa cunoasca in primul rand care au fost proiectele in care a mai fost implicat furizorul respectiv in trecut, pe ce verticale de business a mai implementat respectiva solutie si ce experienta are in domeniul respectiv de activitate.


Implicarea Top Managementului

Managerii seniori joaca un rol crucial in orice implementare a unui ERP. Implicarea lor este extrem de necesara pentru succesul unui proiect. Orice forma de ignoranta poate cauza decizii ineficiente si operatiuni care intarzie implementarea. Din acest motiv trebuie sa va asigurati ca din echipa de implementare face parte atat managerul fiecarui departament cat si cel mai bun membru al echipei acelui departament (key user).

 

Rezerva o sedinta de consultanta gratuita, impreuna cu un specialist Cyberpro, pentru a afla care sunt solutiile informatice care ti se potrivesc!

 

Alocati timp pentru training

Imediat dupa implementarea unei solutii ERP, reticenta si resentimentele utilizatorilor este cat se poate de normala. Nu cred ca exista furnizor de ERP din Romania care sa nu fi auzit "Sistemul vechi era mai simplu!" sau "Inainte era mai usor sa introduc un document".

Acest lucru poate avea un efect negativ major asupra productivitatii si proceselor. Trainingul si motivatia, stabilite inainte de finalizarea implementarii sunt foarte importante. Acest lucru va da echipelor de utilizatori timpul necesar de acomodare cu noile functionalitati ale sistemului si increderea ca pot rezolva probeleme curente aparute.


Timpul de implementare

Multe companii nu evalueaza corect consumul de timp necesar unui proces de implementare complet. Un sistem ERP este implementat pas cu pas si pentru ca el vine setat cu niste procese standard, are nevoie sa fie confirgurat pentru procesele particulare ale companiei exact asa cum compania are nevoie.


Project Management profesionist

Companiile care doresc sa implementeze o solutie ERP, trebuie sa includa in echipa de implementare cei mai buni angajati pentru a garanta succesul implementarii. Chiar daca acestia au pe cap si activitatile curente, este foarte important ca acestia sa inteleaga importanta proiectului si ca e nevoie sa aloce timp pentru activitatile de implementare. De cele mai multe ori, companiile apeleaza la project manageri din exterior, experti in implementarea si integrarea de ERP-uri. Acestia stiu care sunt "capcanele" unei implementari si au grija ca proiectul sa nu derapeze.


Costurile de Implementare

Costurile de implementare a unui ERP sunt mai mari decat costurile initiale primite in oferta si negociate prin contract. Costul total depinde de customizarile necesare impuse de catre client. O customizare mai mare implica un cost mai mare de implementare.

De aceea e bine sa definim foarte bine obiectivele, SoW (Scop of Work) si un nivel de automatizare corect pentru implementare.


Retentia Angajatilor

S-a observat ca in ciuda trainingului, multi angajati parasesc orgaizatia dupa implementarea unei solutii ERP. Acesta poate afecta major rata de crestere si utilizare a noului sistem in companie cat si rezultatele acesteia pe termen scurt.


Testarea noului Sistem

Testarea ERP-ului nu inseamna verificarea ca acesta functioneaza perfect, ci verificarea daca suntem multumiti de performanta acestuia si identificarea oportunitatilor de imbunatatire. Testarea insuficienta a sistemului poate atrage modificari si adaptari ulterioare ale sistemului, care pot fi costisitoare.


Costurile de Mentenanta

Orice sistem ERP are costuri de mentenanta. Daca aceste costuri sunt gestionate neplanificat, acest lucru poate duce la blocaje in organizatie. Trebuie sa tineti cont de aceste costuri de mententanta care se adauga la costurile ulterioare ale sistemului.


Investitiile in echipamente

Lucrul cu un sistem care se misca incet poate fi extrem de neproductiv si frustrant. Solutiile ERP au nevoie de suficient spatiu de stocare si capacitate de procesare inalta. Limitarea investitiilor in echipamente poate duce la aparitia problemelor de utilizare.


O solutie ERP planificata si implementata cu succes poate creste satisfactia clientilor si imbunatati productivitatea angajatilor. Poate mari in mod direct profiturile companiei cu resurse minime.


 

Click aici pentru a primi brosura

"Cum sa pregatesti o implementare de succes!"

 

Care e parerea ta despre ERP-uri? Ce experiente ai avut cu implementarea acestora?
 

#erp #itsolutions #projectmanagement #automatizare #procese #integrare

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page