top of page
Search
  • Writer's pictureCristian Udrescu

Cloud vs On-Premise


Solutiile in "Cloud" par sa fie pe subiectul principal de discutie pentru toate companiile. Perceptia ca "daca este in cloud este o solutie mai buna" poate sa fie, sau nu, corecta.


Asa cum se intampla de obicei, nu exista un raspuns direct - totul depinde de nevoile si cerintele organizatiei tale.

Multi sunt gata sa treaca la solutiile in Cloud, dar este important sa luam in considerare diferentele dintre Cloud si On-Premises, si care din solutii functioneaza in arhitectura de care aveti nevoie.

Pentru a intelege mai bine fiecare din cele doua solutii trebuie sa aruncam o privire asupra functionalitatilor acestora.


Ce este o solutie On-Premises?

Uneori prescurtata ca "On-Prem", aceasta solutie este instalata intr-un mod traditional, pe niste servere administrate local cu sistemele de operare aferente, in sediul companiei.


Solutiile On-Prem ne ofera posibilitatea de a le instala fizic, putem avea acces la ele si sa le atingem. In majoritatea cazurilor, administrarea solutiilor On-Prem cad in responsabilitatea organizatiei si a departamentului intern de IT,


Ce este o solutie Cloud?

O solutie Cloud ofera unei orgaizatii posibilitatea de a stoca si accesa datele si aplicatiile, prin internet, in afara sediului acesteia.

O solutie Cloud este o solutie gazduita intr-un centru de date, de un furnizor de servicii specializate. Atunci cand un furnizor gazduieste o solutie, el este responsabil pentru buna functionare a accesului la data center, securitate, conectivitate sau putere de calcul.


Comparatii intre solutiile Cloud si On-Premises

Cea mai mare diferenta consta in modul in care aceste solutii sunt instalate si accesate. O sulutie Cloud este gazduita de un furnizor si accesata prin internet in timp ce o solutie On-Prem este instalata local pe serverele si computerele companiei. 

Rezerva o sedinta de consultanta gratuita, impreuna cu un specialist Cyberpro, pentru a afla care sunt solutiile informatice care ti se potrivesc!

 

In plus, solutiile Cloud si On-Prem au multe alte diferente:


Costuri

Cloud: Investitia initiala este considerabil mai mica si costurile sunt calculate pe numarul de utilizatori. Este mult mai usor sa se faca o previzionare a costurilor in timp, si companiile nu trebuie sa isi mai faca griji cu investitiile in hardware.

Partea negativa consta in faptul ca cheltuielile pot ajunge sa fie mai mari pe parcursul intregii vieti a sistemului.

On Prem: In acest caz, investitia se face de la inceput si poate fi considerata riscanta. In plus, companiile sunt nevoite sa plateasca pentru mentenanta, hardware, upgrade si personalul specializat in IT.


Securitate

Cloud: Cand vine vorba de securitate, aceasta cade in responsabilitatea furnizorului si mai deloc in cel al organizatiei. Multi furnizori sunt extrem de rigurosi cu procedurile de securitate, dar organizatiile uneori nu se simt confortabil cu predarea controlului catre acestia. Totusi, atunci cand securitatea este una din directiile principale ale unui furnizor de astfel de servicii, e greu de crezut ca o companie poate angaja si investi in specialisti mai buni.

On Prem: Securitatea ramane in mainile departamentului de IT al companiei. In functie de organizatie, unele pot avea cunostinte serioase in mentinerea unui standard de securitate ridicat in timp ce altele pot sa nu aiba nicio experienta.


Customizari

Cloud: Solutiile in Cloud ofera de obicei o mai mare stabilitate si upgrade constant. Unii furnizori lucreaza impreuna cu clientii pentru a face modificarile necesare. In multe cazuri modificarile de resurse pot fi dinamice pentru a tine pasul cu nevoile clientilor.

On Prem: Companiile care folosesc aceste solutii pot avea acces mai mare la customizarea serverelor datorita faptului ca au acces direct la administrarea resurselor. Acestea insa duc insa la probleme de implementare (alocare timp si resurse) si probleme de upgrade la noile versiuni.


Implementarea

Cloud: Solutiile in Cloud iau mai putin timp pentru implementarea lor intr-o organizatie in special datorita lipsei nevoii de a instala si administra hardaware-ul necesar.

On Prem: Organizatiile au mai mult control pe parcursul implementarii insa poate lua mult mai mult timp pentru setarea si utilizarea versiunii finale.


 

Click aici pentru a primi brosura

"Cum sa pregatesti o implementare de succes!"

 

Care solutie este mai bunã?

Sa revenim la intrebarea principala - care solutie este mai buna?

Din nou, nu exista un raspuns direct sau simplu, si depinde in principal de organizatie. Este important sa evaluati optiunile prin prisma nevoilor si abilitatilor organizatiei pentru fiecare solutie informatica in parte.


O alta optiune pe care o au companiile astazi este implementarea unei solutii hibride. Solutiile in Cloud si On-Prem nu se exclud una pe alta, este posibil sa le folositi pe amandoua in acelasi timp!

Compania poate alege solutiile cele mai bune si sa decida daca doreste sa externalizeze o parte dintre ele catre un furnizor de Cloud.

De exemplu, o companie poate instala On-Prem o solutie ERP si, in acelasi timp, de la acelasi furnizor, sa utilizeze in Cloud o solutie de Business Intelligence care astfel poate fi folosita mult mai eficient.


Nu uitati, chiar daca inclinati catre alegerea unei solutii Cloud sau On-Prem, nu plecati de la premisa ca puteti alege doar una din ele!#cloud #integrare #consultanta #erp #crm #businessintelligence

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page